Kuchnie świata – zupa dyniowa i bataty
W ramach projektu „ Podróże kulinarne – kuchnie świata ” u nas dziś „ Kolorowe smaki jesieni – zupa dyniowa”. Nasza autorska wariacja na temat zupy dyniowej z lekką nutką tajskich smaków jest rozgrzewająca, lekko pikantna i egzotyczna. Mocne przyprawy takie jak imbir, czosnek, kolenra, kurkuma czy curry zostały złagodzone kremowym mleczkiem kokosowym, dzięki czemu zupa jest bardziej kremowa, delikatna i ma ten charakterystyczny dla Azji, kokosowy posmak.
Na drugie danie 🙂 zdrowe przekąski – pieczone bataty. Znane są także, jako słodkie ziemniaki, pataty, kūmara czy wilec ziemniaczany. Roślina ta należy do rodziny powojowatych i jest szeroko uprawiana w Ameryce Południowej i Środkowej, skąd pochodzi. Było pysznie 🙂 Sami zobaczcie W roli głównej Natalia i Klaudia w starciu z dynią piżmową i batatem
Autor: Administrator