Kuchnie Świata – „Sałatka brokułowa – z sosem czosnkowym”

U nas sałatka w ramach tygodnia światowego „ Wakacje z globusem ”. Sami zobaczcie trudno określić jednoznacznie pochodzenie brokuła.  Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. Było pysznie jak zawsze. 🙂

Autor: Administrator